Jos joku viela ihmettelee miksi me ollaan peeaa koko ajan, tassa on kattava kuvaus miten kaikki voi menna pieleen...

Ollaan tietty yha sairaita, mutta ei olla raaskittu torsata laakarikayntiin (yksityislaakari maksaa noin perustarkastus lahemmas 300 euroa, eli ihan joka pikku paakivun takia viitsi kayda). Aamulla sitten huomasin etta kas kas, passi puuttuu. Ja turistiviisumi, mita ilman liikkuminen on laitonta Meksikossa ja syy vankilakeikkaan. Eli eilen kun katseltiin yhta paraatia joku napparasorminen taskuvaras sen oli kahveltanyt, mika pannii lahinna koska olin kerannyt jo varsin vaikuttavan leimakokoelman sen sivuille. No, kamala kuva siina oli kuitenkin...

Siis soittamaan Suomen suurlahetystoon, jossa "Tytti" ystavallisesti kertoi etta mun on ostettava uusi passi paastakseni pois maasta -taman osasin aavistaa- ja saavuttava henkilokohtaisesti sita hakemaan Mexico Cityyn. (Uusi passi 80 euroa, bussimatka Mexico Cityyn 70 euroa). Selva, sovittiin etta meikalikka ja matkakumppanit tekevat pikku kiepin Chiapasista paakaupunkiin (n. 13 tuntia bussilla, mutta meilla on jo harjaantuneet pakaralihakset). Tarvittaisiin vaan rikosilmoitus ja joku todistamaan etta olen Milla Palkoaho.

Sitten paatimme Siirin kanssa etta mikas siina, piipahdetaan poliisilaitokselle. Poliisilaitoksella meita tuli koko tyovuoro ihailemaan ja sen jalkeen todettiin etta ei niita rikosilmoituksia poliisilaitoksella tayteta (silly me, luulin etta poliisit on sita varten...). Me saatiin siis kyyti poliisiautolla oikeusministerioon jossa meidat ihan poliisisaattueessa vietiin oikeaan toimistoon (monella mexicanolla oli vahingoniloinen hymy kun poliisit talutti meita pitkin kaytavia, vaikka tosiasiassa paikallisen kytat olivat aivan innoissaan meista ja pyysivat vilkuttamaan kollegoilleen jne. Ei turhan vakavaa sakkia).

Siita alkoi sitten seuraava show... meidan virkailijaa kiinnosti mun ongelmaani enemman Siiri -vaati mm. Siirin henkilotodistuksesta kopion, jotta voisi sita sitten katsella iltaisin. Huolestuttavaa. Seuraavan kaksi tuntisen aikana mun passivarkautta kasiteltiin ehka n.10 min (ja silloinkin linjalla "minka varisesta laukusta se varastettiin? Mista ostit laukun?") ja muuten aiheet olivat esimerkiksi kuinka virkailija oli nuorena poikana kun heidan kotonaan oli suomalainen vaihto-oppilas porannut reian seinaan jotta voisi vakoilla kylpevaa vaihtaria ja kuinka Siiri varmasti heittaa paidat ja rintaliivit humalassa pois. Ehdottelu ja lahentely jatkui koko raportoinnin ajan ja me oltiin melko varmoja etta jouduttiin johonkin piilokameraan, mutta valitettavasti kolmen paperin hinnaksi tuli 20 euroa. Siis jotain "epavirallisia leimausmaksuja", koska muuten olisin saanut odotella raporttia loppuviikon ja sehan ei kay laatuun koska pian pitaa olla paakaupungissa hankkimassa uutta passia... Voi Jeesus.

Tallaisina paivina olisin niin paljon mieluummin Suomessa karsimassa kylmyydesta. Tasa-arvo, vakavat virkamiehet, oma keskinkertaisuus muiden vaaleatukkaisten joukossa... Tahtoo kotiin (no en ehka sittenkaan mutta...).